Pieter Jan Tolner

Avonturier extraordinaire

Obstakel training!

Afgelopen zaterdag had ik het geluk te mogen meedoen aan een training in het nemen van het obstakels in het terrein rijden.

Eerst nog even bij de post mijn taken gedaan en daarna de spulletjes gepakt en richting Westerbork geknald. Uiteraard ben ik op de Tenere gegaan omdat dit de motor is waar ik het meeste ervaring op heb en de TT staat nog met lege accu voor de deur.

Ik ben uitgenodigd door Peter Renkema hij rijd op een AJP PR7 met hem samen rij meestal offroad. Check vooral ook zijn Facebook! Hij vertrekt binnenkort naar Mongolië !

Facebook : Wired4adventure

Foto’s zijn genomen door Linda Dijkman

Check haar Instagram: instagram Linda Dijkman

Westerbork is ongeveer uurtje rijden en het was lekker weer, alleen wat winderig dus rond kwart voor 1 was ik op de baan. Beetje geouwehoerd met de mensen die er al waren en kwam tot de conclusie dat ik 1 van de zwaarste en laagste motoren had. Dit begon al goed. De meeste mensen waren op echte enduro of adventure motoren. Er waren zelfs 2 XT500tjes uit de jaren 80. Er leuk om dit gemengde groepje te zien!

Mooi rijtje motoren

Na wat gepraat en enige uitleg over wat de bedoeling was zijn we begonnen aan de training zelf. De training was zowel voor beginners als gevorderden dus werden de basis principes ook nog even behandeld. Het maken van een bocht staand en remmen in gravel met zowel de voor als achterrem. Wat gevoel geeft het remmen wat gebeurd er als je uitbreekt en hoe hou je je balans als je staat. Dit doe ik natuurlijk al enige tijd maar het bleek dat ik toch nog meer voor me uit moet kijken dan neem ik de bochten een stuk beter. Wel fijn dat er iemand je op deze manier attendeert op dit soort verbeterpunten. Ook het remmen met de voorrem is een lastige vind ik zelf. Het feit dat je voorwiel wegglijd is een naar gevoel. Dit moet je dus ook heel rustig doen ver vooruit kijken en heel netjes aan-remmen.

Het weer was ook al zo mooi. Het werd steeds warmer en warmer en ik heb me echt kapot gezweet. op gegeven moment heb ik de motor jas maar uit gedaan en met de body protector gereden.

Toen we klaar waren met de basis gingen we een klein parcourtje doen. Toen werd pijnlijk duidelijk dat de Tenere heel erg laag en lomp zwaar is. Vol gas op mul zand en bospaden is peanuts… maar ga maar eens stapvoets met 200 kilo door een geul en over een band en plank rijden.

De balans van de Tenere is verschrikkelijk op dit soort dingen en het is gigantisch zwaar om met slippende koppeling de obstakels te nemen. Wel is dit een van de leukste dingen die ik in tijden gedaan heb. Dit komt omdat het zo zwaar was en je zelf zoveel leert op deze manier. De passie voor off-road rijden is alleen maar weer groter geworden. Ik wil ook over die banden !

De techniek die je hierbij nodig hebt is erg leuk om mee bezig te zijn. Ik zit ook echt te denken om een pas te kopen zodat ik hier paar keer per jaar kan trainen. Hier kan ik enorme sprongen in techniek en rijvaardigheid halen.

Liefst ga ik morgen weer om te oefenen en te verbeteren en mezelf te overtreffen. wat een dag !

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2020 Pieter Jan Tolner

Theme by Anders Norén