Wat betekend rijden met een handicap?

 

Omdat ik reuma en hartproblemen heb kan het rijden voor mij soms een probleem zijn. Nu heb ik voor beide klachten uiteraard medicijnen maar toch zijn er dingen die ik misschien anders doe dan gezonde mensen.

Als allereerste zorg ik dat ik als ik een lange tocht ga maken dat ik goed uitgerust ben en de dagen ervoor gewoon niet te gek doen. Ook onderweg moet ik af en toe even een rust momentje pakken. Zeker als ik aan het “crossen” ben. Wat ik doe is als ik een poosje wat technischer gereden heb dan even weer een stukje asfalt of even gas terug.

Wat vooral lastig is met reuma zijn koude handen. Hier heb ik alleen last van als ik langere tochten maak die verhard zijn. Zodra ik op het zand kom word ik wel warm van het balanceren op de motor. Krijg ik wel koude handen dan stap ik af en zorg dat ik weer warm word. Doe ik dat niet dan verzand ik later met veel pijn in de berm.

Checken van de motor. Voordat ik weg ga zorg ik altijd dat ik goed om de motor loop om te kijken of hij niet lekt etc. Ik check de banden en de verlichting. Dit moet eigenlijk iedereen doen maar persoonlijk vind ik het een veilig gevoel te weten dat het oke is. Zelf ben ik niet echt een techneut maar met boeren verstand kom je een heel eind.

Omdat ik een aantal medicijnen heb neem ik altijd een stripje mee. Je weet maar nooit. Wat ik ook mee heb is mijn ziekenfondspas , trombosekaartje en mijn medicijnen overzicht.

Ook belangrijk is een volle telefoon. Mocht er iets gebeuren dan heb ik altijd mijn telefoon bij me. Ook heb ik natuurlijk een navigatie bij me en altijd drinken en iets te eten.

Bij voorkeur rij ik ook anders als ik alleen rij. Als ik alleen rij dan zorg ik dat ik wat rustiger rij. Misschien doet iedereen dat wel maar ik doe dit bewust. Ben ik met een vriend aan het rijden dan gaat wat vaker het gas er op!

Het allerbelangrijkste is leren luisteren naar je lichaam. Ik kan gelijk merken als het mis is of als ik te hard push. Hartkloppingen en druk op de borst, dan gas terug en even rustig stuk nemen. Het blijft altijd een gevecht tussen mij en mijn lichaam.

Met deze misschien toch wel logische dingen kan ik mijn hobby blijven uitoefenen want er is niks zo mooi als met de Tenere door de blubber !