82nd Airborne patch

Schouder patch van de 82ste luchtlandingsbrigade. De AA staat voor “All American”

De 82ste luchtlandingsbrigade is een elite-eenheid van het Amerikaanse leger. In de 2e wereldoorlog heeft deze brigade gevochten in  ItaliĆ« NormandiĆ« en tijdens de slag om Arnhem ook in Nederland. 

Slag om Arnhem

Tijdens de slag om Arnhem had de 82nd de opdracht om de bruggen bij Grave en Nijmegen te veroveren. Na de landing hadden ze zonder veel verliezen Groesbeek veroverd Er werd gev

reesd voor een tegenaanval vanuit het Reichswald. Deze aanval kwam echter nooit op gang. door deze misrekening duurde het lange voordat een grote eenheid Nijmegen binnen kon trekken. Nadat eenmaal bepaald was door de Duitsers dat de brug goed verdedigd moest worden werd de binnenstad veranderd in een vesting. hierdoor werd het een slagveld in de binnenstad van Nijmegen. Het leek uitgesloten de brug meteen te veroverend. Generaal Gavin besloot eerst de hele stad vrij te maken van de duitsers en de volgende dag met stormboten veel westelijker de Waal over te steken om de noordelijke oprit in de rug aan te vallen. Tegelijkertijd  kwam er langzaam een aanval vanuit het Reichswald  op gang en dit werd steeds zwaarder op de brigade. na de oversteek en de verovering van de overkant ging de brigade over op defensive posities rond nijmegen.